Αυτοσυμπόνια : η εσωτερική αγκαλιά


Τι είναι η αυτό-συμπόνια

Την έννοια της αυτό-συμπόνιας (self-compassion) θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε ως μία τάση να αγκαλιάζουμε τον εαυτό μας, ως μία εσωτερική αγκαλιά.

Η συμπονετική στάση προς τον εαυτό μας, συνίσταται στο να κατανοούμε και να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας, θετικά και αρνητικά, χωρίς να αισθανόμαστε άσχημα για αυτά. Κάποιες φορές, οι άνθρωποι φοβούνται ή επικρίνουν τα συναισθήματά τους (θα έπρεπε να ντρέπομαι που στεναχωριέμαι, ή δεν πρέπει να θυμώνω, δεν είναι σωστό) και προσπαθούν να τα καλύψουν ή να τα ακυρώσουν.

Η αυτό-συμπόνια είναι επίσης μία στάση ευγένειας, νοιαξίματος και αποδοχής του ίδιου μας του εαυτού. Μας βοηθά να αναγνωρίζουμε και να αποδεχόμαστε, όχι μόνο τα καλά μας στοιχεία, αλλά και τα ελαττώματά μας, τις αδυναμίες, τα λάθη μας. Τα αυτό-συμπονετικά άτομα, γνωρίζουν ότι αξίζουν ακόμα και έχοντας αδυναμίες και έχοντας κάνει σφάλματα και έχουν την πεποίθηση ότι μπορούν να αλλάζουν, να επανορθώνουν και να εξελίσσονται.

Τέλος, η αυτό-συμπόνια συμπεριλαμβάνει μία αίσθηση μοιράσματος με την ανθρωπότητα που μας ωθεί να μην απομονωνόμαστε : αυτό που μας συμβαίνει είναι κοινό με όλους τους ανθρώπους, έχει συμβεί, συμβαίνει και θα συμβεί και σε άλλους  ανθρώπους. Δεν αποτελούμε μία «ειδική» ή «παθολογική» περίπτωση.

 

Τι δεν είναι η αυτό-συμπόνια :

  • Αυτό-συμπόνια δε σημαίνει αυτολύπηση, θυματοποίηση και εγκλωβισμός στην αντίληψη ότι φταίνε πάντα οι άλλοι.
  • Αυτοσυμπόνια δε σημαίνει υπερβολική εκτίμηση και προβολή του εαυτού μας. Τα αυτό-συμπονετικά άτομα έχουν υγιή αυτοπεποίθηση που τους επιτρέπει να αναγνωρίζουν την αξία τους χωρίς να χρειάζεται να συγκρίνονται, να μειώνουν τους άλλους και να προβάλλουν μία τέλεια εικόνα του εαυτού τους στο κοινωνικό τους περιβάλλον.
  • Αυτοσυμπόνια δεν είναι να τραγικοποιούμε ή να υπερβάλλουμε τα συναισθήματά μας, αλλά απλά να έχουμε απλά επίγνωση του πώς ακριβώς αισθανόμαστε, χωρίς να κατηγορούμε τον εαυτό μας γι’αυτό.

 

Σε τι μας βοηθάει :

Η αυτό-συμπόνια συμβάλει στην ψυχική μας υγεία. Τα άτομα που δεν είναι συμπονετικά με τον εαυτό τους, κινδυνεύουν από κατάθλιψη καθώς έχουν να κάνουν διαρκώς με έναν εσωτερικό επικριτή!

Μας βοηθά να έχουμε υγιή αντίληψη της αξίας μας και να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Με βάση την παραδοχή ότι αξίζουμε ακόμα και με τα αρνητικά μας στοιχεία, μπορούμε να προσπαθήσουμε να εξελιχθούμε, να αναπτύξουμε τις ικανότητές μας με μεγαλύτερη άνεση. Όταν η αυτό-συμπόνια λείπει, οι άνθρωποι καθηλώνονται σε μία επικριτική στάση προς τον εαυτό τους που τους γεμίζει ενοχές και τους δυσκολεύει να δουν ότι μπορούν να αλλάζουν διαρκώς  προς το καλύτερο.

Επιπλέον, η αυτό - συμπονετική στάση μας οχυρώνει απέναντι στα όποια δυσάρεστα συμβάντα της ζωής, ενισχύοντας την ψυχική μας ανθεκτικότητα. Μας βοηθά να παίρνουμε λιγότερο προσωπικά τα αρνητικά συμβάντα και να εξετάζουμε όλους τους παράγοντες που συνέβαλλαν σε αυτά. Μας βοηθάει επίσης να μην εγκλωβιζόμαστε σε ενοχές και καταστροφικές σκέψεις που μας ακινητοποιούν και, έτσι, μας διευκολύνει να προσπαθούμε  δημιουργικά  για λύσεις στις δυσκολίες που συναντάμε.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η αυτό-συμπόνια μας βοηθά να καλλιεργούμε σχέσεις συμπόνιας με τους άλλους, να τους φροντίζουμε και να λαμβάνουμε φροντίδα.

 

Προτάσεις για την ανάπτυξη της αυτό-συμπόνιας :

  • Αξιολογήστε τη στάση σας : Κάθε φορά που αισθάνεστε άσχημα με τις σκέψεις σας, σκεφτείτε : είμαι συμπονετικός με εμένα αυτή τη στιγμή ;
  • Αναπτύξτε έναν εσωτερικό διάλογο: κάθε φορά που λέτε στον εαυτό σας κάτι επικριτικά, σκεφτείτε από ποιον προέρχεται η συνήθειά σας να είστε επικριτικοί με τον εαυτό σας, σε ποιον μπορεί να ανήκει αυτή η επικριτική φωνή; Τολμήστε να διαφωνήσετε και να αντιτάξετε μία πιο συμπονετική φωνή.
  • Ψάξτε συμμάχους στο σεντούκι της προσωπικής σας ιστορίας: Θυμηθείτε κάποιον που σας φέρθηκε συμπονετικά: τι σας είπε, πώς αισθανθήκατε;
  • Δημιουργήστε ένα σενάριο συμπόνιας : Σκεφτείτε ότι είστε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που θα θέλατε να φροντίσετε. Τι θα του λέγατε αν απευθυνόταν σε εσάς για κάποιο πρόβλημά του;
  • Καλωσορίστε τα συναισθήματά σας, όταν σας χτυπούν την πόρτα : όλα τα συναισθήματα έχουν λόγο ύπαρξης και κάτι να σας προσφέρουν. Μην επικρίνετε τον εαυτό σας για κάτι που αισθάνεται.